Paranoja krytyczna. O antropologicznych badaniach kultury własnej - Stańczyk , Xawery (Stan Rzeczy, 2013)
Artykuł dotyczy problemów związanych z antropologicznym badaniem kultury badacza. Problem podejmowany jest na przykładzie badania kultury alternatywnej przez osobę z tą kulturą związaną. Zostaje rozwinięte ujęcie komunikacyjne ze szczególnym uwzględnieniem języka i praktyk komunikacyjnych.