Szatański młyn, czyli kilka uwag o „Wielkiej transformacji” Polanyiego - Koryś, Piotr (Stan Rzeczy, 2011)
Artykuł przedstawia poglądy Karla Polanyiego na tle myśli pierwszej połowy XX wieku. Zrekonstruowane w nim zostały główne tezy Wielkiej transformacji dotyczące formowania się dziewiętnastowiecznego kapitalizmu, który niszczył dawne struktury, i nowoczesnego społeczeństwa, które zapoznało jego rolę.