Coming out jako rytuał przejścia - nowa metafizyka kształtowania tożsamości - Anczaruk, Joanna (Stan Rzeczy, 2022)
Celem artykułu jest analiza narracji pamiętnikarskich zawartych w tomie Cała siła, jaką czerpię na życie. Świadectwa, relacje, pamiętniki osób LGBTQ+ z wykorzystaniem metodologii religioznawczej Mircei Eliadego. Poprzez wydobycie z tekstów powtarzających się motywów i zestawienie ich z elementami scenariusza inicjacyjnego ukazane zostało, że akt coming outu może być traktowany jako współczesna wersja rytuału przejścia. Postępowanie analityczne osadzone jest w refleksji dotyczącej możliwości uprawiania refleksji metafizycznej we współczesności. Przez odwołanie do koncepcji Emmanuela Levinasa, Paula Ricoeura oraz Hansa-Georga Gadamera zaprezentowano sposób na filozoficzne ujęcie nowoczesnej duchowości jako kondycji pozwalającej na poszukiwanie Innego oraz wymiaru sacrum poprzez akt rozmowy hermeneutycznej odbywającej się w czasie lektury tekstu. W takim postępowaniu proces kształtowania się tożsamości rozumiany jest jako szansa otwarcia się na inność, duchowość i metafizykę.